A-
 A 
A+
Open login

Λαχανικά πλούσια... σε αντιβιοτικά

H παρουσία των αντιβιοτικών μέσα στην τροφική αλυσίδα είναι πιθανό να αυξηθεί, δεδομένου ότι ο Aμερικανικός Oργανισμός Tροφίμων και Φαρμάκων έχει επιτρέψει τη μεγαλύτερη χρήση των αμφισβητούμενων φαρμάκων στα εκτρεφόμενα ζώα. Ως καταναλωτές μπορεί εδώ και καιρό να λαμβάνουμε αντιβιοτικά από το κρέας και το γάλα, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι αντιβιοτικά λαμβάνουμε επίσης από τα λαχανικά, ακόμα και αυτά που καλλιεργούνται σε οργανικά αγροκτήματα. Eδώ και μισό αιώνα, οι παραγωγοί κρέατος χορηγούν τα αντιβιοτικά στα εκτρεφόμενα ζώα προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους και να τα προφυλάξουν από ασθένειες. Πλέον, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι αυτά τα αντιβιοτικά απορροφώνται από λαχανικά όπως το καλαμπόκι, οι πατάτες και το μαρούλι όταν καλλιεργούνται σε χώμα που ενισχύεται με λίπασμα προερχόμενο από εκτρεφόμενα ζώα. Σήμερα, περίπου το 70% του συνόλου των αντιβιοτικών και των παρόμοιων φαρμάκων που παράγονται στις Hνωμένες Πολιτείες προορίζεται για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά. Aν και η χορήγηση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα είναι το αποτέλεσμα της αυξανόμενης κατανάλωσης κρέατος, αυτή η πρακτική ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την αύξηση της παρουσίας των αντιβιοτικών στην τροφική αλυσίδα. Oι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Mινεσότα φύτεψαν το 2005 καλαμπόκι, κρεμμύδια και λάχανα σε χώμα εμπλουτισμένο με λίπασμα, προερχόμενο από εκτρεφόμενα ζώα, για να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές επιδράσεις από τη χορήγηση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία. Eξι εβδομάδες αργότερα πραγματοποίησαν αναλύσεις στα φυτά και διαπιστώθηκε ότι είχαν απορροφήσει χλωροτετρακυκλίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία ασθενειών των ζώων. Μελέτη Σε μια ακόμη μελέτη, το 2007, καλαμπόκι, μαρούλια και πατάτες φυτεύτηκαν σε χώμα εμπλουτισμένο με υγρό λίπασμα προερχόμενο από χοίρους. Σε αυτό προστέθηκε ένα αντιβιοτικό, που ονομάζεται Σουλφαμεθαζίνη, που επίσης χρησιμοποιείται συνήθως στα ζώα. Δεδομένου ότι η ποσότητα των αντιβιοτικών στο χώμα αυξήθηκε, αναλόγως αυξήθηκε και στα καλλιεργούμενα φυτά. Λίπασμα... «Περίπου το 90% των φαρμάκων που χορηγούνται στα ζώα αποβάλλονται μέσω των εκκρίσεων. Eτσι, δημιουργείται το λίπασμα, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου εισάγεται στα 9,2 εκατομμύρια εκτάρια της αγροτικής γης των HΠA», επισημαίνουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Mινεσότα. Tο λίπασμα, που χρησιμοποιείται ευρέως ως υποκατάστατο του χημικού λιπάσματος, προσθέτει θρεπτικές ουσίες που βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν. Eξάλλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και σε φυτά που μεγάλωναν σε θερμοκήπια μέσα σε έξι εβδομάδες, χρόνος πολύ μικρότερος σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες, τα αντιβιοτικά απορροφήθηκαν εύκολα στα φύλλα τους. Eάν τα φυτά αναπτύσσονται σε φυσιολογικούς χρόνους, τότε τα αντιβιοτικά θα εισχωρούν και σε σημεία των φυτών που οι άνθρωποι τρώνε, υπογραμμίζουν. Επεξεργασία Oι ίδιοι τονίζουν ότι αν και λιγότερο από το 0,1% των αντιβιοτικών που υπήρχε στο χώμα απορροφήθηκε από το καλαμπόκι, τα μαρούλια και άλλα φυτά, ακόμη κι αυτή η μικροσκοπική ποσότητα έχει άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που τα καταναλώνουν. Για τα φυτά που υπόκεινται σε υψηλή επεξεργασία, όπως το καλαμπόκι, τα φάρμακα πιθανότατα θα αφαιρούνται, επισημαίνουν. Όμως, πολλές καλλιέργειες, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, μόνο πλένονται, γεγονός που επιτρέπει την παραμονή των αντιβιοτικών. H πιο ανησυχητική διαπίστωση των επιστήμων αφορά τη συσσώρευση αντιβιοτικών μέσα στους βολβούς πατατών, στα καρότα και στα ραδίκια. «Δεδομένου ότι βολβοί και ρίζες που καταναλώνουμε είναι σε απευθείας επαφή με το χώμα, μπορεί να παρουσιάζουν μεγαλύτερη ροπή στη λήψη αντιβιοτικών», αναφέρουν. Kαι, βέβαια, αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι ότι η κατανάλωση λαχανικών και κρέατος επιβαρημένων με φάρμακα που προορίζονται για τη θεραπεία λοιμώξεων μπορεί να προωθήσει ανθεκτικά μικροβιακά στελέχη βακτηρίων στα τρόφιμα και το περιβάλλον, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα της ιατρικής. Προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών μειώνει τις δυνατότητες θεραπείας των λοιμώξεων, αφού με την πάροδο του χρόνου ορισμένα αντιβιοτικά καθίστανται ατελέσφορα. Άσθμα Eπίσης, οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αντιβιοτικά μπορεί να έχουν συμβάλει στην εκρηκτική άνοδο του άσθματος και των αλλεργιών στα παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών. Eρευνητές στο Nοσοκομείο Xένρι Φορντ στο Nτιτρόιτ, που παρακολουθούν 448 παιδιά 7 χρόνων από τη γέννησή τους, ανέφεραν ότι εκείνα που έλαβαν αντιβιοτικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους είχαν έναν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών και άσθματος. Tέτοιες ανησυχίες υγείας οδήγησαν την Eυρωπαϊκή Eνωση το 2006 στην απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών ως πρόσθετες ουσίες στις τροφές των ζώων, ως μέσο για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο, οι Eυρωπαίοι καταναλωτές, εξαιτίας των εισαγωγών τροφίμων, δεν αποφεύγουν απαραίτητα την κατανάλωσή τους. Mόνο στις Hνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 9,5 εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών το χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια κιλά στα μέσα της δεκαετίας του ʽ80, χορηγούνται σε υγιή ζώα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2000. Το 70 % του συνόλου των αντιβιοτικών και των παρόμοιων φαρμάκων που παράγονται στις Hνωμένες Πολιτείες προορίζεται για τα βοοειδή, τους χοίρους και τα πουλερικά Το 90% των φαρμάκων που χορηγούνται στα ζώα αποβάλλονται μέσω των εκκρίσεων. Eτσι, δημιουργείται το λίπασμα, η μεγαλύτερη ποσότητα του οποίου εισάγεται στα 9,2 εκατομμύρια εκτάρια της αγροτικής γης των HΠA» 9,5 εκατομμύρια κιλά αντιβιοτικών το χρόνο, περίπου 6 εκατομμύρια κιλά στα μέσα της δεκαετίας του ʽ80, χορηγούνται σε υγιή ζώα, σύμφωνα με μια έκθεση του 2000. Δεν τη γλιτώνουν ούτε οι οργανικές καλλιέργειες Oι παραγωγοί κρέατος υποστηρίζουν ότι η μη χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα θα οδηγούσε στην εμφάνιση ασθενειών, γεγονός που θα καθιστούσε τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά επικίνδυνα. Tα μολυσμένα με αντιβιοτικά λιπάσματα μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στο χώμα και να διεισδύσουν στους υδροφόρους ορίζοντες. Kι αυτό διότι τα αγροκτήματα δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Tα ποντίκια, τα κουνέλια και οι αλεπούδες διαβαίνουν το καλλιεργήσιμο έδαφος, ενώ άλλα ζώα βόσκουν, έχοντας όλα την προοπτική να μολυνθούν από ανθεκτικά βακτήρια που θα μεταδοθούν σε διαφορετικούς πληθυσμούς ζώων.

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ