A-
 A 
A+
Open login

Δίνουν τηγανόλαδο, παίρνουν ξίδι

Aπό τα εστιατόρια στα Xανιά ταξιδεύουν στη Γερμανία, όπου γίνεται ειδική επεξεργασία Τα καμένα τηγανόλαδα από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία των Χανίων έως πρότινος κατέληγαν στις αποχετεύσεις. Τώρα, συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους και στη συνέχεια... ταξιδεύουν στη Γερμανία, όπου υφίστανται ειδική επεξεργασία και χρησιμοποιούνται ως βιοντίζελ. Οι καταστηματάρχες αδειάζουν όλα τα καμένα λάδια: ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ηλιέλαιο, όποιο λάδι μπαίνει στο τηγάνι ή τη φριτέζα, ακόμη και αν έχει χρησιμοποιηθεί για να τηγανιστούν κρέατα ή ψάρια. H εταιρεία που τα παραλαμβάνει τα τοποθετεί σε κοντέινερ και τα μεταφέρει στη Γερμανία, όπου ύστερα από ειδική επεξεργασία σε εργοστάσιο μετατρέπονται σε καύσιμο - βιοντίζελ «Πηγαίνουμε σε ταβέρνες, εστιατόρια και ξενοδοχεία και ρωτάμε τους επιχειρηματίες τι κάνουν τα τηγανόλαδα που χρησιμοποιούν», λέει η κ. Κατερίνα Ρίγλη, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Cretan Nectar, που μαζί με τις Νομαρχίες Χανίων και Ρεθύμνου και την εταιρεία καυσίμων ΕΛΙΝΟΪΛ έχουν αναλάβει να συγκεντρώνουν και να αποστέλλουν στη Γερμανία τα καμένα λάδια. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες», συνεχίζει η κ. Ρίγλη, «μας λένε ότι τα ρίχνουν στην αποχέτευση ή ότι τα πετάνε στα σκουπίδια. Εμείς λοιπόν τους ρωτάμε: Αν σας φέρουμε έναν κάδο ώστε να τα συγκεντρώνετε εκεί και στη συνέχεια να τα παίρνουμε, θα το κάνατε; E, οι 95 στους 100 δέχονται ευχαρίστως». H «απόσυρση» του τηγανόλαδου, εκτός από την παραγωγή βιοκαυσίμου, έχει ακόμη μία ωφέλεια: τα τηγανόλαδα δεν καταλήγουν στις αποχετεύσεις και έτσι δεν προκαλούνται προβλήματα στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Παίρνουν ξίδι σε αντάλλαγμα H εταιρεία παρέχει σε όλες τις επιχειρήσεις χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση έναν κάδο των 55 λίτρων, μέσα στον οποίο οι καταστηματάρχες αδειάζουν όλα τα καμένα λάδια: ελαιόλαδο, σπορέλαιο, ηλιέλαιο, όποιο λάδι μπαίνει στο τηγάνι ή τη φριτέζα, ακόμη και αν έχει χρησιμοποιηθεί για να τηγανιστούν κρέατα ή ψάρια. Σε αντάλλαγμα, μάλιστα, η Cretan Nectar προσφέρει ξίδι πρώτης ποιότητας σε ποσότητα ίση με το 2% των τηγανόλαδων που παραλαμβάνει από κάθε εστιατόριο, ταβέρνα ή ξενοδοχείο.  «Όταν ο κάδος γεμίζει, οι επιχειρηματίες μάς τηλεφωνούν κι εμείς αναλαμβάνουμε την παραλαβή του καμένου λαδιού και την αντικατάσταση του κάδου», περιγράφει η κ. Ρίγλη. Προσθέτει δε ότι τώρα αναμένεται απάντηση και από την ANEK ώστε να τοποθετηθούν και στα μαγειρεία των πλοίων τής εταιρείας κάδοι για τα τηγανόλαδα, ενώ οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα εφοδιασθούν άμεσα με βαρέλια των 200 λίτρων. Μέχρι στιγμής, στην προσπάθεια μετέχουν περίπου 500 εστιατόρια και ξενοδοχεία. Τα τηγανόλαδα συγκεντρώνονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας που έχει αναλάβει το πρόγραμμα, στα Καθιανά Ακρωτηρίου, σε μεγάλα κοντέινερ των 22 τόνων. Από εκεί με βυτία της ΕΛΙΝΟΪΛ μεταφέρονται στη Γερμανία και ύστερα από ειδική επεξεργασία σε εργοστάσιο μετατρέπονται σε καύσιμο - βιοντίζελ. ΔΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ Βιοντίζελ σε Κιλκίς και Βόλο ΔΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ - στο Κιλκίς και τον Βόλο - αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσουν την παραγωγή βιοντίζελ από ενεργειακά φυτά, φυτικά έλαια και... τηγανόλαδα. H παραγωγή αναμένεται να στηρίζεται σε ελληνικές πρώτες ύλες: αρχικά βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο και σογιέλαιο από καλλιέργειες στη B. Ελλάδα και τη Θεσσαλία. H μονάδα στον Βόλο θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται και τα τηγανόλαδα που τώρα... εξάγονται στη Γερμανία. Οι επιχειρηματίες που επενδύουν στην παραγωγή βιοντίζελ ποντάρουν και στην αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας παραγωγής ενεργειακών φυτών, όπως ο σόργος και η ελαιοκράμβη, που εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος των σημερινών καλλιεργειών καπνού και βαμβακιού. ΤΑ ΝΕΑ 13/6/06

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ