A-
 A 
A+
Open login
ΟΙΚΙΣΜΟΣ
Ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, θέτει νέους στόχους για την ανακύκλωση μέχρι το 2020. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο η Ελλάδα ενσωματώνει σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεσπίζει τις διαδικασίες για την παραγωγή και διαχείρισή τους, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Ο νόμος-πλαίσιο για τα απόβλητα διευκρινίζει σημαντικούς όρους, όπως: ανακύκλωση, ανάκτηση και απόβλητα. Ειδικότερα, κάνει διαχωρισμό μεταξύ αποβλήτων και παραπροϊόντων και ορίζει πότε τα απόβλητα έχουν ανακτηθεί αρκετά –μέσω ανακύκλωσης ή άλλης επεξεργασίας– ώστε να παύουν να θεωρούνται απόβλητα. Καθιερώνει μια σαφή «ιεράρχηση» επιλογών διαχείρισης αποβλήτων σε πέντε επίπεδα, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη αποτελεί την προτιμώμενη επιλογή, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, άλλες μορφές ανάκτησης (π.χ. ανάκτηση ενέργειας) και την ασφαλή διάθεση ως λύση έσχατης ανάγκης. Σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων βαρύνει τον αρχικό παραγωγό αποβλήτων, τον τρέχοντα ή τους προηγούμενους κατόχους αποβλήτων.


Καθαρή ενέργεια από... βρόμικα σκουπίδια: ακούγεται ουτοπικό, όμως πρόκειται για μια παλιά ιδέα που πολύ σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Τη δημιουργία του πρώτου «πράσινου» νοσοκομείου και στρατοπέδου με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ενεργειακή αυτονομία και περιορισμό της σπατάλης σε φυσικούς πόρους, προβλέπει το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης που ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την Τρίτη οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Τίνα Μπιρμπίλη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει τους τομείς των πράσινων δράσεων.  Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Βενιζέλο το πρώτο νοσοκομείο που θα μπορούσε να «ντυθεί»  με τον οικολογικό μανδύα, είναι το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς θεωρείται το πιο σύγχρονο κτίριο το οποίο θα μπορεί να υποδεχτεί όλες τις έξυπνες λύσεις που απαιτούνται.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, έμφαση θα δοθεί στον τομέα της απορρύπανσης χώρων και τεχνικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, όπως είναι για παράδειγμα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από αμίαντο. Παράλληλα προωθείται το όραμα της πράσινης ανάπτυξης με τη χρήση φωτοβολταϊκών και μικρών αιολικών στις εγκαταστάσεις του στρατού και δράσεις που θα στοχεύσουν σε ορθή διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στόχος είναι η εξοικονόμηση νερού κατά 25% την επόμενη τριετία και η μείωση κατά 5% του όγκου των απορριμμάτων του στρατού.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον.
Το Green Design Festival, είναι μια πρωτότυπη, υπαίθρια, ανοικτή για το κοινό δράση, υπό την αιγίδα του ΔHMOY AΘΗΝΑΙΩΝ και του ΥΠΕΚΑ, που πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τη συνεργασία περισσότερων από 150 σχεδιαστών, από όλους τους κλάδους του design, αρχιτεκτόνων, επιμελητών και εθελοντών. Διοργανώνεται από την μη-κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού, Brainlab.
Σελίδα 3 από 31

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ