A-
 A 
A+
Open login

Δελτία Τύπου

 

Με την υπ’ αριθ. 217/2016 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε τις πράξεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί ανάκλησης των τεχνικών μελετών για τα υποέργα «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας», λόγω μη εκπλήρωσης του όρου αυτών περί εκτέλεσης επιτόπιων ημιβιομηχανικών δοκιμών της μεθόδου ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) «επί τόπου του έργου».

Με τη σημερινή απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ δεν εξέτασε εκ νέου επί της ουσίας το ζήτημα της προσήκουσας ή μη εκπλήρωσης του όρου περί επιτόπιας ημιβιομηχανικής δοκιμής, αλλά θεώρησε ότι δεσμεύεται από τις σχετικές κρίσεις της υπ’ αριθ. 3191/2015 απόφασης του Ε’ Τμήματος με την οποία είχε ακυρωθεί η από 28..4.2015 απόφαση του τότε υπουργού και είχε αναπεμφθεί η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα κρίση.

Το υπουργείο, σεβόμενο πάντοτε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μελετήσει το σκεπτικό και της νέας απόφασης και θα κινηθεί αυστηρά με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της ασφάλειας των κατοίκων και των εργαζομένων στο έργο και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ήταν άλλωστε αυτοί οι γνώμονες που υπαγόρευσαν όλες τις μέχρι σήμερα ενέργειές του σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ OI ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ECOMOBILITY ΚΑΙ FREE MOBILITY ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Για 13η συνεχόμενη χρονιά θα υλοποιηθεί και φέτος η Εκστρατεία ECOMOBILITY, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής ομάδων Γυμνασίων από όλη τη χώρα. Παράλληλα, θα διεξαχθεί και φέτος για δεύτερη χρονιά η Εκστρατεία FREE MOBILITY με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών από Ειδικά Σχολεία.

Όλες οι ομάδες των μαθητών θα καταθέσουν προτάσεις για την Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση, στη διάρκεια του διμήνου Φεβρουαρίου-Μαρτίου, σε ειδικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν σε 35 πόλεις μας.

Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, στο Ξενοδοχείο KING GEORGE, θα φιλοξενηθεί η ειδική εκδήλωση για την Αναγγελία των Εκστρατειών, όπου θα ανακοινωθούν οι πόλεις που θα διοργανωθούν οι εκδηλώσεις, τα Γυμνάσια και τα Ειδικά Σχολεία που συμμετέχουν, καθώς και τα στοιχεία της φετινής περιόδου. Η ενημέρωση θα γίνει από την κα Μαριέττα Γιαννάκου Πρόεδρο της Επιτροπής Οργάνωσης του FREE MOBILITY, τον κ. Θάνο Βλαστό μέλος ΔΣ του ECOCITY και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Εκστρατείας, τον κ. Μιχάλη Πετράκη μέλος ΔΣ του ECOCITY και τον κ. Πέτρο Κρητικό Υπεύθυνο της Επιτροπής Οργάνωσης Κεντρικής Ελλάδας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν, επίσης, τα Επιστημονικά Ιδρύματα, οι Οργανισμοί και οι Κοινωνικοί Φορείς που συνεργάστηκαν στη μεγαλύτερη συστράτευση που γίνεται στη χώρα μας, για την ευαισθητοποίηση των νέων και την αλλαγή συμπεριφορών μετακίνησης στις πόλεις της χώρας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου της εκστρατείας FREE MOBILITY, που έγινε πέρσι και προκάλεσε ξάφνιασμα στις τοπικές κοινωνίες, με τις παρουσιάσεις των ομάδων μαθητών με κινητικές δυσκολίες. Η κοινωνική αδιαφορία και η έλλειψη αυτοσεβασμού μερίδας πολιτών, έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης, καταπατώντας την αρχή της ισότητας και των δικαιωμάτων των πεζών, εγκλωβίζοντας συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες.

Η διοργάνωση της νέας περιόδου τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού. Επίσης συνεργάζονται το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Αττικής και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

 

Το European Environmental Bureau χαιρέτισε την παγκόσµια συµφωνία για το κλίµα, που υπεγράφη στο Παρίσι το Σάββατο και επαίνεσε τη σκληρή δουλειά των συµµετεχόντων στην COP. Παράλληλα προειδοποίησε ότι, παρά τις επίπονες διαπραγµατεύσεις για την επίτευξη της συµφωνίας έλειψαν βασικά στοιχεία από την ιστορική συνθήκη, και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις φιλοδοξίες της. Ο Mikael Karlsson, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (ΕΕΒ), σχολίασε στο τέλος των συνοµιλιών αναφέροντας «Αυτή η παγκόσµια συµφωνία είναι ένα ιστορικό επίτευγµα. Οι ηγέτες του κόσµου αναγνωρίζουν τώρα ότι έχουν πει η κοινωνία των πολιτών και της επιστήµης για µεγάλο χρονικό διάστηµα, δηλαδή ότι οι παρόντες στόχοι και τα µέτρα δεν επαρκούν. Έτσι, ενώ η Συνθήκη ορίζει έναν φιλόδοξο πλαίσιο να κρατήσει τον πλανήτη κάτω από την αύξηση της θερµοκρασίας των 2  C και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να παραµείνει σε 1,5 C ο στόχος είναι εντυπωσιακά περιορισµένος και αόριστος. Ευτυχώς όµως, ένας µηχανισµός αξιολόγησης έχει τεθεί σε εφαρµογή και καλούµε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές για τον περιορισµό της κλιµατικής αλλαγής όχι µόνο στην Ένωση, αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο, πιέζοντας για µια ισχυρότερη συνθήκη στο κοντινό µέλλον».Κάτι τέτοιο στην Ευρώπη θα σηµαίνει την οικοδόµηση µιας ενεργειακής Ένωσης που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να περιορίσει ή και να τερµατίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιµα και να αυξήσει την ενεργειακή απόδοση µε την επιτάχυνση της µετάβασης σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.Είναι, επίσης, σηµαντικό η ΕΕ να προωθήσει τους στόχους µείωσης των εκποµπών σύµφωνα µε το νέο στόχο της αύξησης της θερµοκρασίας, καθώς και την µεταρρύθµιση στα εµπορικά συστήµατα µε την εφαρµογή της περιβαλλοντικής φορολογικής µεταρρύθµισης.
Πιο συγκεκριµένα :

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει τις αναγκαίες νοµοθετικές προτάσεις, ώστε να µπουν σε καλό δρόµο οι συνθήκες για να έχουν τουλάχιστον το 40% της ενεργειακής απόδοσης.

• Τα κράτη µέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρµόσουν πλήρως την υφιστάµενη νοµοθεσία για την ενεργειακή απόδοση, µε την αυστηρή παρακολούθηση της εφαρµογής από την Επιτροπή.

• Η Ευρώπη πρέπει να λάβει τα αναγκαία µέτρα για επενδυτικές αποφάσεις µε σκοπό τη διασφάλιση της υλοποίησης των στόχων της Ε.Ε. για το 2020, και να επιτευχθεί ο µακροπρόθεσµος στόχος της διατήρησης της υπερθέρµανσης του πλανήτη µέχρι τους 1,5 C.

• Η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει στη διαρθρωτική µεταρρύθµιση του συστήµατος για την εµπορία των εκποµπών ρύπων στην Ευρώπη, ώστε να καταστεί πλήρως αποτελεσµατική η δηµοπράτηση των αδειών, η διαγραφή του πλεονάσµατος δικαιωµάτων εκποµπής και ένα σηµαντικό µερίδιο των εσόδων να διοχετεύεται σε επενδύσεις για τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αρχίσει και πάλι ένα εργάζεται για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιµα και να προωθήσει τις µεταρρυθµίσεις της περιβαλλοντικής πολιτικής στα κράτη µέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε µε:

Roland Joebstl, EEB Policy Officer, Climate and Energy +32 479 55 16 8
Philippa Nuttall Jones, Senior Communications Officer ΕΕΒ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , +32 4 71 57 01 81

Σελίδα 1 από 5

ΑΞΟΝΕΣ

  • ΑΕΡΑΣ
  • ΝΕΡΟ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
  • ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
  • ΟΙΚΙΣΜΟΣ